Кто на самом деле принимает решения о присуждении «Телетриумфа»?

Учора, 8 грудня, стали відомі лауреати премії «Телетріумф-2016». Премія вважається найвищою нагородою для працівників телевізійної індустрії України, її протягом року з нетерпінням чекає вся сфера. Повний перелік цьогорічних лауреатів є тут.

Заплямовану червону доріжку церемонії вже згорнули, ми ж вирішили розібратись що заплямовує честь цієї нагороди.

Премія «Телетріумф» є проектом Української Телевізійної Академії (далі УТА — ред). Ця організація складається з Експерної Ради та кіноакадеміків.

Серед кіноакадеміків значиться більше 150 імен, є й почесні, серед яких Олександр Роднянський, який в Україні давно не проживає, наприклад. Щоб стати академіком треба працювати за однією з телевізійних професій й мати досвід роботи у сфері більше 5 років.

Керівним органом УТА є Експерта Рада. І тут найцікавіше — до неї входить 15 осіб, процедура обрання яких достеменно невідома, але обираються вони найчастіше «назавжди», адже переобрати члена ради може тільки сама Експерта Рада. Повний список членів ради є тут.

Окрім того, серед повноважень Експертної Ради значиться: прийом нових членів до Української Телевізійної Академії – тобто академіків, формування складу Експертної Ради, затвердження основних перспективних напрямів діяльності Академії, а також не менш важлива функція – лобіювання законів.

Згідно статуту організації, вирішити те чи інше питання також можна на загальних зборах. Але їх також може скликати тільки Експерта Рада. Востаннє вона це робила 2,5 роки тому.

«Фактично, фінальне рішення по всім питанням приймають 15 членів Експертної Ради, тоді як діяльність 150 кіноакадеміків та весь медіа-ринок країни має беззаперечно слідувати їхнім бажанням, інакше можна потрапити в немилість і взагалі бути виключеним з числа кіноакадеміків або нарватись на критику проектів», — повідомляє джерело в УТА.

Тобто, варто зазначити, що існують вагомі проблеми не тільки в процедурі присудження премії «Телетріумф», а й загалом в діяльності УТА – фінальне рішення приймає дуже обмежена кількість осіб.

На сайті організації значиться: «Головною метою Академії є максимальне сприяння всебічному розвитку телебачення та кінематографу Україну». Тоді як на сьогодні Українська Телевізійна Академія, яка покликана бути голосом індустрії, по суті є голосом 15 членів Експертної Ради.

І якщо червону доріжку можна відчистити у хімчистці, із заплямованою репутацією – складніше.

54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Facebook
LinkedIn
Twitter
Telegram
WhatsApp

При полном или частичном использовании материалов сайта, ссылка на «Версии.com» обязательна.

Всі інформаційні повідомлення, що розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна

Напишите нам